Comercial yeast samples DNA extraction using universal kit
Abstract
Yeast is a microorganism that is relatively difficult to obtain its DNA mass. This is caused by the content of cell walls with a thick and rigid composition, such as chitin. This study aims to provide information on the best concentration and purity of the DNA extraction results of various types of commercial yeast in different samples weight. The method used is based on Universal Kit procedure with modification. This study indicates that differences in concentration or sample weight do not affect the DNA concentration and purity ratio value of each yeast sample. Each best result obtained from Jago (Rhizopus oligosporus), Raprima (Rhizopus oligosporus) and Fermipan (Saccharomyces cerevisiae) in 50 mg sample, NKL (Saccharomyces cerevisiae) yeast in 40 mg. Recomendation weight samples to extract DNA of Rhizopus oligosporus and Saccharomyces cerevisiae isolates are between 40 mg to 50 mg. The contamination factor causes the difference in the value of purity in each sample during DNA extraction.
Downloads
References
Puspita D, Nadia E, Immanuela E, Titania M. Isolasi, Identifikasi dan Uji Produksi Yeast yang Diisolasi dari Nira Kelapa. Biosfer. 2020;5(1):1-5.
Pratama A, Fitriani A, Chairunnisa H, Tyas T. Isolasi dan screening yeast isolat lokal dari dendeng sapi dan ayam yang memiliki potensi fermentasi glukosa. J Ilmu Ternak. Published online 2017.
Periadnadi, Sari DK, Nurmiati. Isolasi dan Keberdaan Khamir Potensial Pemfermentasi Nira Aren (Arenga pinnata Merr.) dari Dataran Rendah dan Dataran Tinggi di Sumatera Barat. Bioeksperimen. 2018;4(1):29-36.
Sumerta I, A K. Keragaman Jenis Khamir Penghasil Etanol yang Diisoolasi dari Makanan Fermentasi di Kepulauan Riau. J Biol Indones. 2017;13(1):61-69.
Asliha IN, Alami NH. Karakterisasi Khamir dari Pulau Poteran Madura. J Sains dan Seni ITS. Published online 2014.
Ahmad R. Pemanfaatan Khamir Saccharomyces cerevisiae untuk Ternak. Wartazoa. 2005;1591:49-55.
Fatchiyah, Arumningtyas EL, Widyarti S, Rahayu S. Biologi Molekular: Prinsip Dasar Analisis. (Erlangga PP, ed.).; 2011.
Hariyadi S, Narullita E, Rais MA. Perbandingan Metode Lisis Jaringan Hewan dalam Proses Isolasi DNA Genom pada Organ Liver Tikus Putih (Rattus novergicus). In: Proceeding Biology Education Conference. ; 2018:689-692.
Hafsan H. Mikrobiologi Umum. UIN Alauddin Makassar; 2011.
Maghfiroh A. Optimasi Ekstraksi dan Amplifikasi DNA Khamir pada Sarang Lebah Madu Tetragonula sp. Menggunakan Teknik PCR (Polymerase Chain Reaction) untuk Identitas Spesies. Published online 2020.
Burik, J.A.H.Van, R.W.Schreckhise, T.C.White, R.A.Bowden, D.Myerson. Comparison of Six Extraction Technique for Isolation of DNA from filamentous fungi. Medical Mycology. 1998;1998(36):299-303.
Adriany, Devita Tetra, Achmad Afif Bakri, Monicha Indrasari Bungalim. Perbandingan Metode Isolasi DNA Terhadap Nilai Kemurnian DNA untuk Pengujian White Spot Syndrom Virus (WSSV) pada Lobster Bambu (Panulirus versicolor). Prosiding Simposium Nasional VII Kelautan dan Perikanan 2020; 2020: 239-246.
Hikmatyar, M.F., Royani, J.I., Dasumianti. Isolasi dan Amplifikasi DNA Keladi Tikus (Thyponium flagelliform) untuk Identifikasi Keragaman Genetik. Jurnal Bioteknologi dan Biosains Indoesia. 2015; 2(2):42-48.
Rahmawati, F.C., Kusdiyantini, E., Anto, B. Isolasi dan Identifikasi Molekuler Khamir dari Molase serta Kemampuannya dalam Produksi Etanol. Jurnal Biologi. 2017; 6(4): 89-98.
Ghina, D.F., Ai, D., Asep, D., T. Acep. Perbandingan Nilai Pengukuran Kuantitatif Hasil Ekstraksi DNA Salmonella typhi Menggunakan Metode Boiling, NaOH, Kit Komersial. Jurnal Riset Kesehatan Poltekkes Depkes Bandung. 2019; 11(1): 350-357.
Copyright (c) 2021 The Author

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.